We're in beta!

Σιρά

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 το σιρά έκανε τα πρώτα του βήματα στον ελληνικό αμπελώνα, κανένας δεν φανταζόταν ότι θα εξελισσόταν στο μεγάλο αστέρι των διεθνών ερυθρών ποικιλιών. Οι μικρές, σκουρόχρωμες ρώγες του σιρά ρουφούν άπληστα τον ήλιο της ελληνικής γης και τον μετατρέπουν σε ερυθρούς δυναμίτες, που έχουν δημιουργήσει παγκόσμια αίσθηση, επιτυγχάνοντας αμέτρητες διακρίσεις σε σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς.



sira

Είναι τέτοια η εξάπλωση του σιρά σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, που θα ήταν αδύνατο να αναλυθεί επιτυχημένα ο χαρακτήρας που προσδίδει στην ποικιλία κάθε ελληνικό αμπελοτόπι. Ωστόσο, το σχεδόν μαύρο χρώμα, τα πυκνά αρώματα μαύρων φρούτων, γλυκόριζας και σοκολάτας και το πληθωρικό, σαρκώδες και γλυκόπιοτο στόμα είναι κοινός τόπος για τα περισσότερα κρασιά από ελληνικό σιρά. Αποτελώντας πολλές φορές τη ναυαρχίδα στον οινικό στόλο των παραγωγών, είναι φυσικό να απολαμβάνουν όλα τα προνόμια των «premium» κρασιών, όπως μικρές παραγωγές, χαμηλές αποδόσεις ανά πρέμνο, διαλογή κατά τον τρύγο, κορυφαίας ποιότητας βαρέλια κ.ά.


Ωστόσο και τα κρασιά από σιρά ανταποδίδουν τις φροντίδες και μάλιστα με το παραπάνω. Λιγότερο γλυκερά από το αυστραλέζικα, πιο πολύπλοκα από αυτά της νότιας Αφρικής και πιο σωματώδη από τα «ξαδελφάκια» του Ροδανού, τα ελληνικά σιρά προσφέρουν εξαιρετικές επιδόσεις, που κάθε σοβαρός οινόφιλος πρέπει να δοκιμάσει. Η σπουδαία ερυθρή ποικιλία σιρά, όχι μόνο έχει βρει στην ελληνική γη ένα ιδανικό περιβάλλον, δίνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά αποτελεί και την ερυθρή αιχμή του δόρατος της μοντέρνας όψης του ελληνικού κρασιού, όσον αφορά τις διεθνείς ερυθρές ποικιλίες. Ως εκ τούτου, αποτελεί ταυτόχρονα απόλαυση, αλλά και μάθημα γι’ αυτούς που θέλουν να διευρύνουν την αρωματική και τη γευστική παλέτα τους και να βελτιωθούν ως γευσιγνώστες.

 

πηγή http://www.newwinesofgreece.com/

Have your say