We're in beta!

Μοσχάτο Αμβούργου

Μοναδικό ανάμεσα στα διάφορα είδη του μοσχάτου, το μοσχάτο Αμβούργου ξεχωρίζει από τις ερυθρωπές ρώγες του. Είναι μία από τις λίγες ποικιλίες που οινοποιούνται και παράλληλα καταναλώνονται ως επιτραπέζιες, γιατί έχει νόστιμο σταφύλι, έτοιμο να σαγηνεύσει με το άρωμά του, αλλά και να συμμετάσχει σε ερυθρά, ροζέ και γλυκά κρασιά. Το μοσχάτο Αμβούργου απαντάται[…]

Καμπερνέ σοβινιόν

Το καμπερνέ σοβινιόν είναι για πολλούς οινογνώστες και καταναλωτές ο βασιλιάς των ερυθρών ποικιλιών. Έχει ήδη κατακτήσει σχεδόν όλες τις οινοπαραγωγικές χώρες του κόσμου, ενώ στην Ελλάδα έχει πράγματι μια σημαντική παρουσία στο κομμάτι των κρασιών υψηλής ποιότητας. Το καμπερνέ σοβινιόν είναι μια ερυθρή ποικιλία που δίνει ερυθρά κρασιά, γνωστά για τον ατίθασο χαρακτήρα[…]

Σιρά

Όταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 το σιρά έκανε τα πρώτα του βήματα στον ελληνικό αμπελώνα, κανένας δεν φανταζόταν ότι θα εξελισσόταν στο μεγάλο αστέρι των διεθνών ερυθρών ποικιλιών. Οι μικρές, σκουρόχρωμες ρώγες του σιρά ρουφούν άπληστα τον ήλιο της ελληνικής γης και τον μετατρέπουν σε ερυθρούς δυναμίτες, που έχουν δημιουργήσει παγκόσμια αίσθηση,[…]

Μερλό

Μια από τις πλέον φημισμένες και ταξιδεμένες ποικιλίες του κόσμου, το μερλό, δεν θα μπορούσε να μη βρει το δρόμο του και στα ελληνικά εδάφη, και μάλιστα να αποκτήσει περίοπτη θέση, όχι μόνο δίνοντας πλήθος μονοποικιλιακών ερυθρών ξηρών κρασιών, αλλά συμμετέχοντας και σε χαρμάνια πολλών ελληνικών οίνων. Εκεί, το μερλό αναλαμβάνει να μαλακώσει[…]

Βιδιανό

Ελληνικές ποικιλίες αμπέλου όπως το βιδιανό αποτελούν «κρυμμένο θησαυρό» για κάθε γνώστη οινόφιλο. Πρόκειται για μια λευκή ποικιλία, που προέρχεται από την Κρήτη και χρησιμοποιείται για την παραγωγή λευκών ξηρών οίνων, που μερικές φορές ωριμάζουν σε βαρέλι. Λίγοι είναι οι υφιστάμενοι αμπελώνες με βιδιανό, αλλά οι παραγωγοί συμφωνούν για τις εξαιρετικές δυνατότητες της[…]

Σαββατιανό

Η ιστορική λευκή ποικιλία σαββατιανό συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον πολυφυτεμένες του ελληνικού αμπελώνα. Μόνο του ή συμμετέχοντας σε χαρμάνια –και πολλών οίνων ΠΓΕ– είναι υπεύθυνο για ένα μεγάλο όγκο λευκών ξηρών κρασιών. Όπως και αν βρεθεί πάντως στο ποτήρι ενός οινόφιλου ένα καλό σαββατιανό, όχι μόνο υπόσχεται να τον κερδίσει με την ιδιαιτερότητά[…]

Ροδίτης

Το γεγονός ότι ο ροδίτης είναι η πλέον πολυφυτεμένη λευκή ποικιλία και παράλληλα η βάση για εκατοντάδες «απλά» και καθημερινά –ή και λιγότερο «απλά»– λευκά κρασιά, έχει οδηγήσει στο χαρακτηρισμό του ως «ταπεινή» ποικιλία. Στην πραγματικότητα όμως, ούτε λευκή ποικιλία είναι, αφού το χρώμα της φλούδας των ρωγών της είναι[…]

Δοκιμή & αξιολόγηση οίνων

1. Διαμόρφωση των συνθηκών γευσιγνωσίας (Setup) Σωστή επιλογή του χώρου δοκιμής. Αν είναι δυνατόν, θα πρέπει ο χώρος να είναι ευχάρι-στος, απλός, απαλλαγμένος από οσμές και θορύβους. Θα πρέπει να υπάρχει ηρεμία και άφθονος χρόνος. Η περιβάλλουσα κατάσταση, η αναμονή και η προσδοκία παίζουν μεγάλο ρόλο στη ψυχο-λογία του δοκιμαστή,[…]

Πως θα μεταφέρω το κρασί ασφαλώς

Φροντίστε την καλή συσκευασία των φιαλών και τακτοποιήστε τις με τρόπο ώστε να μην κινούνται. Έτσι, θα αποφύγετε και τον φόρυβο που κάνουν όταν κτυπούν μεταξύ τους (πολύ εκνευριστικός όταν οδηγεί κανείς κάτι ώρες) αλλά και τον κίνδυνο να σπάσει κάποια από αυτές. Αν θεωρείτε τις φιάλες ανθεκτικές κάνετε λάθος.[…]

Αλκοόλ και Οδήγηση

Όπως πρέπει να γνωρίζετε, ο νέος αναθεωρημένος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας στο άρθρο 42 ορίζει τόσο μειωμένα επιτρεπτά όρια αλκοόλ όσο και αυστηρότερες ποινές (χρηματικά πρόστιμα, αφαίρεση άδειας και πινακίδων, ποινές φυλάκισης). Κατά συνέπεια, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, σε περίπτωση που σας σταματήσουν για αλκοτέστ, έχει το κόστος της.[…]